Официално стартира 18-то национално преброяване на населението на България.

Още в първите часове на преброяването онлайн стана ясно, че: "Има хакерска атака в момента, която е причина за ограничаване на част от ресурса, за да бъде преодоляна тази атака", това съобщиха от НСИ.

"Ние очакваме такива подобни атаки и сме взели мерки. Тази атака е един добър тест за системата за сигурност, която сме изградили. Най-вероятно такива атаки дори не са и злонамерени, а една възможност някой да си покаже възможностите да пребори такива системи", казаха още от НСИ. 

Георги Димитров

Първата регистрация по преброяването онлайн е осъществена още в първата минута на 7 септември в 00:00 ч. До 7 ч. сутринта са били регистрирани 3571 човека, съобщиха от НСИ по време на откриването на кампанията.

До 17 септември ще приключи онлайн преброяването (това може да стане на адрес: www.census2021.bg), след което от 18 септември до 3 октомври всяко жилище ще бъде посетено от преброители, които ще помогнат на тези, които не са се самопреброили онлайн. Обучените преброители са 27 000 души.

Очакванията са 70% от населението
да се преброи онлайн.

Мотото на кампанията по преброяването е: "Включи се, защото си важен".

Какви данни ще попълваме в електронната преброителна карта


„Това е важен процес. Всяко домакинство има значение. Всеки един има задължение по закон да участва. Националното преброяване ще даде пълната картина за страната ни“, каза вицепремиерът Атанас Пеканов.

„Направете го онлайн, защото това прави процеса по-бърз и безопасен във време на пандемия“, призова Пеканов. Той посъветва също така да помогнем на близки и роднини в преброяването онлайн. "Аз вече го направих", каза още Пеканов.

„Трябва да знаем хората как живеят, как се отопляват, какво образование имат“, допълни вицепремиерът.

Въпросникът включва лична информация за човека, образованието и отоплението на домакинството. "Цялата информация се пази в пълна конфиденциалност", увери Пеканов.

"Първото преброяване е направено през 1881 г. от княз Александър Батенберг", обяви Атанас Пеканов.

Относно глобата от 160 лв. за тези, които не участват в преброяването, от НСИ казаха: „Тези глоби нямат друга цел, освен да мотивират хората, които не са се преброили. И при миналото преброяване имаше глоби. Те ще бъдат прилагани от страна на органите по преброяването – това са общински комисии и централната комисия по преброяването".