/ iStock/Getty Images
Заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов и председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски ще открият официално "Преброяване 2021" с пресконференция във вторник, 7 септември от 10:00 ч. в Гранитна зала на Министерския съвет (МС), съобщават от пресслужбата на МС.

В пресконференцията ще участват още заместник-председателят на НСИ Диана Янчева и Магдалена Костова, директор на дирекция "Демографска и социална политика".

В 0:00 ч. на 7 септември започва 18-ото преброяване на населението и жилищния фонд. Най-голямото статистическо изследване се провежда веднъж на 10 години.

През 2021 г. преброяване се прави във всички държави членки на Европейския съюз. Преброяването ще събере и предостави качествена и съпоставима информация за броя, демографската структура и социално-икономическите характеристики на населението, от една страна, а от друга - за характеристиките на сградния фонд и за жилищните условия на домакинствата в страната.

Данните от преброяването се използват в процеса на вземане на решения и при разпределяне на финансиране в различни области като образование, здравеопазване, социална защита и други. Те са в основата на разработването на национални и регионални политики, което превръща преброяването в общонационална задача, посочва БТА.

От полунощ на 6 срещу 7 септември до 24:00 часа на 17 септември е електронното преброяване. Всеки човек, живеещ на територията на страната, ще може да преброи себе си и семейството си, като попълни онлайн преброителната карта. От 18 септември до 3 октомври преброители ще посещават домовете и ще преброят само тези, които не са го направили сами през интернет.

Първото преброяване на населението в Княжество България е 1 януари 1881 г.. Това изследване поставя началото на демографската статистика в България. Преброяването е регламентирано с указ на княз Александър Първи Батенберг. Оттогава досега преброяването осигурява важна информация за вземането на управленски решения и изработването на политики.