Стартът на 18-ото преброяване на населението и жилищния фонд в България ще бъде даден в 0:00 ч. на 7 септември, посочват от Националния статистически институт (НСИ).

Тогава ще бъде отворена информационната система "Преброяване" и всеки, който живее постоянно в България, ще може да се преброи онлайн. Препоръчва се този начин, защото е бърз, лесен, удобен и в условията на пандемия - безопасен. След това срещата с преброител ще бъде само при предаването на уникалния 15-цифрен код, който генерира системата при успешно преброяване.

За да сме сигурни, че някой няма да се преброи от наше име, е необходимо да се регистрираме с валидна електронна поща, ЕГН и номер на български документ за самоличност.

За 10 години населението в София се е увеличило с броя на жителите на един малък град

Данните от регистрацията се използват само за идентифициране на лицето и не се съхраняват от НСИ. Следва потвърждение на регистрацията - получава се имейл с линк, на който трябва да се кликне до два часа. След потвърждението се отваря екран за попълване на електронната преброителна карта. Там трябва да се влезе с имейла и паролата от регистрацията.

Преброителната карта съдържа въпроси за жилището, домакинството и хората в едно домакинство.

Попълването на преброителната карта отнема средно 20 минути. То може да се прекъсне и да продължи по-късно, но трябва да е завършена и потвърдена всяка страница с бутона "Напред". Ако незавършена страница остане отворена повече от 30 минути, без въвеждане, връзката прекъсва. Позволено е връщане в предишни страници на преброителната карта и редактиране на информацията, но само до окончателното й приключване.

След това, до 17 септември, данните ще може само да се виждат, но не и да бъдат редактирани.

След успешното преброяване, всеки ще получи съобщение и имейл с уникален 15-цифрен код, който трябва да запази и да предаде на преброителя, когато позвъни на вратата му.
Важно е да бъде посочен адрес, на който се живее в действителност, а не по регистрация.

Достъпът до електронната карта ще бъде ограничен само за България, тъй като българите, живеещи постоянно в чужбина, ще бъдат преброени в страната, в която живеят, посочват от НСИ.

В Русе откриха изложба, посветена на преброяванията на населението у нас (СНИМКИ)

„Системата работи 24 часа. Тя ще бъде отворена в 00:00 ч. на сайта на преброяването. Хората трябва да се регистрират и след това започват да попълват електронната карта. Тя не е много дълга и зависи от колко членове е домакинството. Ако то се състои от трима души, времето за попълване отнема около 15 минути”, обясни пред NOVA зам.-председателят на НСИ Диана Янчева.

Въпросите са относително познати на всеки - има такива за жилището, за самото домакинство и условията, при които то живее. „Има и специфични, например, за енергийната ефективност, за достъпността на жилището и сградата”, посочи Янчева.

В случай че имаме възрастни близки, зам.-председателят на НСИ уточни, че техен роднина може да попълни въпросите в електронната карта. „Можете да преброите родителите си, например, с втора регистрация. Имейлът, от който се прави, трябва да е различен”, уточни Янчева.

Електронното преброяване ще приключи на 17 септември. От следващия ден - 18, тръгват и преброителите по домовете. Самото то е със задължителен характер. Ако не се преброим електронно или при анкетьор, има глоба. „Глобата е 160 лева - тя е нещо символично. Нашата цел не е да глобяваме, а хората да се преброят и да бъдат максимално откровени. Имаме административни източници и специално за пенсионерите можем да направим верификация. Нека тези хора не се притесняват”, успокои Янчева.

Личните ни данни, тя беше категорична, че са напълно защитени. Сайтът, на който може да се преброим е: www.census2021.bg