/ НСИ
Изложба с графики и данни от всички преброявания на населението у нас бе открита в Русе. Тя е разположена на централния площад на града, пред Съдебната палата, а на откриването й присъстваха кметът на община Русе Пенчо Милков и представители на териториалното статистическо бюро.

НСИ

Изложбата е свързана с 18-ото преброяване на населението и жилищния фонд в България, което започва на 7 септември 2021 година.

Такава изложба беше организирана и на Моста на влюбените при Националния дворец на културата в София. На 13 септември тя ще бъде открита едновременно в Пловдив и Варна.

За 10 години населението в София се е увеличило с броя на жителите на един малък град

По 30 пана на български и английски език разкриват огромното богатство от демографски и социално-икономически данни, които родната статистика е събрала по време на преброяванията.

Колко е населението на България, колко са мъжете и жените, какъв е броят на домакинствата, в какви жилища и при какви условия живеят българите, какви са професиите, образователното ниво и икономическата им активност, колко са столетниците в България - за тези и още много други интересни факти разказват инфографиките, които Националният статистически институт е подготвил, за да запознае гражданите с живота на българското общество от 1880 г. до днес.

Данните, представени в изложбата, са още едно доказателство за ролятата на преброяванията в историята на страната ни. Неслучайно мотото на настоящото преброяване е „Включи се, защото си важен!“.