Хакери атакуваха системата само няколко часа след старта
Регистрацията в електронната система „Преброяване 2021“ вече е възможна, съобщиха от Националния статистически институт.

Поради технически проблем за кратко беше прекъсната връзката със системата REGIX, поради което хората, опитващи се да се преброят, виждаха на екраните съобщение за грешка.

Сутринта също се появиха затруднения при влизането и попълването в електронната система „Преброяване 2021“ на НСИ. При достъпа до електронната преброителна карта имаше временни прекъсвания и на екрана се появяваха същите съобщения за грешка. Прекъсванията бяха по технически причини, вследствие на опит за атака, който беше неутрализиран още на първото ниво на защитата.

Системата не е засегната и всички данни, постъпващи в нея, са защитени. Работата на системата е възстановена, като капацитетът ѝ, съзнателно ограничен заради атаката, постепенно се увеличава.

Електронната система „Преброяване 2021“, през която се извършва електронното преброяване, работи от полунощ на 7 септември и чрез нея към 13.00 часа вече са се преброили 14 177 души.

НСИ се извинява на всички за причиненото неудобство и отново напомня, че електронното преброяване ще продължи до 24:00 часа на 17 септември.