Към 6.00 часа тази сутрин през електронната система са се преброили 1 471 382 души, които живеят в 646 077 домакинства, съобщиха от пресцентъра на Националния статистически институт /НСИ/.

Най-много хора са се преброили електронно в София, където и населението е най-многобройно. За второто място по брой преброени се борят Пловдив и Варна, следвани от Бургас, Стара Загора и Русе. Ако се сравни обаче делът на хората, които са се преброили спрямо населението на областта, на първо място остава област София /столица/, следвана от Варна. На трето място с почти равни дялове са Габрово и Русе.

Започна преброяването по домовете

Чрез електронната система можете да се преброите само от български IP адрес, напомнят от НСИ. Ако по някаква причина в момента сте в чужбина, помолете близките си в България да ви преброят, съветват от института.

Оттам посочват, че преброителят задължително трябва да се представи и да покаже своята служебна карта, на която има негова снимка, трите имена и идентификационен номер, даден от НСИ. Преброителят трябва да уведоми ясно за целта на преброяването и да представи преброителна карта, на гърба на която има писмо от председателя на НСИ, в което са описани целите на преброяването. Ако някой изпитва съмнение относно легитимността на преброителя, може да позвъни на *2021, където да продиктува имената и служебния номер на преброителя. Операторите ще извършат проверка и ще потвърдят дали преброителят в съответния участък се казва така. Всеки преброител има синя маска, на която е изписано "Преброяване 2021".

Електронното преброяване е удължено до края на септември

Всички преброители са преминали предварителна проверка за чисто съдебно минало, навършили са 18 години и имат минимум средно образование. От вчера те са започнали обхода на разпределените им участъци в цялата страна. Преброителите ще преброяват само хората, които не са се преброили вече електронно или не желаят да го направят онлайн сами, отбелязват от НСИ.