Пари за новата Съдебна палата във Варна няма, твърди депутат
Пари за новата Съдебна палата във Варна няма, твърди депутат / netinfo

Въпреки направените „четири първи копки” по стартирането на строежа на новата сграда на Съдебна палата във Варна, той все още не е факт. Оказва се, че въпреки уверенията, че е направено нужното финансиране от 130 млн. лева,  такова на практика няма. Това заяви народният представител Емил Радев на провелата се среща на областния управител с варненски магистрати и народни представители. Според него до края на годината не може да се разчита на развитие по въпроса, но има уверения, че строежът ще напредне. Варна изостава пред редица по-малки градове в страната с условията за работа, които предлага на своите магистрати.

В новата Съдебна палата ще се помещават Районен, Окръжен и Апелативен съд, за които сегашната работна среда е неприемлива и затруднява спокойната им работа. Сградата ще се намира между улиците „Парижка комуна”, „Никола Даскалов”, „Никола Кънев” и бул. „Пискюлиев” и ще бъде на 11 етажа. Предвидено е осигуряването на достъп за лица в неравностойно положение. Основният поток от граждани ще се концентирира на партерния поток на Съдебната палата.

Емил Радев заяви още, че с изпълнението на графика за неотложни действия  в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност, е направен съществен пробив в Брюксел. Според него внасянето на конкретните мерки, взети от правителството и организирането на съдебната власт за изпълнението им, покрива основните критики от страна на Европейския съюз и спомага за ограничаването на противозаконните действия в страната.