Вълчан войвода
Вълчан войвода / chudesa.net
Инициативният комитет за изграждането му организира протест, тъй като от Общината осуетявали идеята
На около 500 000 лева е оценено изграждането на паметник на Вълчан войвода във Варна.  Това разкри пред Дарик арх. Лъчезар Пеев от Инициативния комитет за изграждане на паметника. Той обясни, че парите ще бъдат събирани чрез дарения. Те ще са за изграждане и монтиране на скулптурата, както и облагородяване на района около избраното място – край панорамната площадка по пътя за кв.”Галата”.  
 
Поддръжниците на идеята за изграждане на скулптурата протестираха днес пред сградата на Община Варна, тъй като, според тях, действията на отделни общински служители осуетяват реализацията на идеята.
 
С протокол от 9 февруари т. г. на Комисията по естетизация на градската среда към Общината е одобрено мястото за изграждане на паметника на Вълчан войвода, след което това решение трябва да се гласува от Общинският съвет за окончателно парафиране. Поради неясни обстоятелства същото не достига до дневния ред на Общинския съвет до момента, в който на 10 юли инициаторите на идеята получават писмо от дирекция „Култура”към Общината, че проектът се прекратява, твърдят  протестиращите. Те настояват проектът отново да влезе за разглеждане и приемане от Комисията по естетизация на градската среда.
 
Вълчан войвода е роден в село на около 60 км от Одрин, което вече не е в пределите на България. По-късно се заселва във варненското село Голица, където все още пазят спомени за живота и дейността на войводата.   
 
Той е първият български революционер, действал по море. Организирал е морски нападения над турски кораби. Това е основният мотив да има паметник на революционера в морската столица и той да гледа към морето, отбеляза арх. Пеев.
 
Ако във Варна бъде изграден паметник на известния хайдутин, той няма да бъде първият у нас. На много места в страната пък има паметни плочи на легендарния български герой от началото на XIX век. Преди около 2 седмици паметна плоча на революционера бе открита и във вълчидолското село Щипско.