Осъдиха тийнейджър, обрал четвъртокласник
Осъдиха тийнейджър, обрал четвъртокласник / Дарик Варна, архив

16-годишен младеж бе осъден ефективно от Районен съд – Варна за извършен от него грабеж над четвъртокласник. Д. Х. се призна за виновен за това, че на 8 юни тази година, като заплашил 10-годишно момче, отнел мобилния му телефон на стойност 198 лв.

Грабежът е извършен през деня, край жилищни блокове в централната част на Варна. Непълнолетният се разхождал със свой познат, когато край един от входовете забелязал ученика с телефон в ръката си. Той заговорил момчето и поискал да му покаже къде се намира входът на съседен блок, като преминавайки през междублоковата градинка, в която нямало хора, подсъдимият заплашил четвъртокласника с бой и го принудил да му даде телефона си. Непосредствено след грабежа Д.Х. продал чуждия апарат за сумата от 25 лева, след което откраднатият телефон бил препродаван още 3 пъти.

Непълнолетният има предходна условна присъда, също за извършен грабеж. Той се води и на отчет в Детска педагогическа стая за криминални прояви и множество бягства от специализирани институции за настаняване на непълнолетни.

След постигнато в съдебна зала споразумение, на 16-год. Д.Х. бе наложено наказание от 9 месеца затвор при първоначален строг режим. Тъй като престъплението се явява извършено само 7 дни след влизане в сила на предходната присъда, съдът приведе в изпълнение и наложеното му с нея наказание от 4 месеца лишаване от свобода. Непълнолетният следва да търпи наказанието си в затвора в Бойчиновци. Споразумението е окончателно.