Осъдиха хулиган, пребил 70-годишен дядо
Осъдиха хулиган, пребил 70-годишен дядо / Sofia Photo Agency, архив

Районният съд във Варна осъди на 1 година и 6 месеца затвор 38-годишния М. Живков заради побой, причинил средна телесна повреда на 70-годишен мъж. Наказанието си той ще търпи при първоначален строг режим. Делото бе разгледано в процедура на съкратено съдебно следствие.

Инцидентът станал на 14 септември 2010 г. Тогава подсъдимият, заедно с жената, с която живеел на семейни начала, отишъл без покана в дома на родителите й. Възрастните хора отглеждали в своя дом двете деца на дъщеря си - момче и момиче, от предишен брак. Между тях и Живков съществувал конфликт, породен от лошото отношение на подсъдимия към внуците им, включително и случаи на нанасян бой над 11-годишното момче.

На 14 септември миналата година, още с влизането в апартамента на възрастните хора, подсъдимият започнал да нанася удари на 70-годишния мъж, съборил поставката на телефона в коридора и с табуретка продължил да удря по главата пострадалия. Бабата на децата, в опит да разтърве двамата мъже, също била удряна и съборена на земята. По-голямото от децата, което станало свидетел на цялата сцена,  успяло да се отскубне и да избяга при съседите. Оттам била сигнализирана  полицията и извикан екип на спешна помощ за бабата и дядото.

В резултат на многобройните нанесени удари пострадалият възрастен мъж получил счупване на кост в областта на горната челюст и челната кост на черепа, хематоми и травматични отоци по главата и тялото, обусловили трайно затруднение във функциите на говора и дъвченето за период около 2 месеца.

Живков бе осъден да заплати на пострадалия обезщетение за нанесените неимуществени вреди в размер на 5000 лв. В негова тежест са направените по делото разноски и държавната такса върху уважения граждански иск.

Присъдата на Варненския районен съд подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок.