Още умуват по бюлетината за общински съветници
Още умуват по бюлетината за общински съветници / Sofia Photo Agency

Все още не е ясно колко ще бъде дълга бюлетината за общински съветници, с която ще се гласува на 23-ти октомври, съобщи за Дарик председателят на Общинската избирателна комисия Иван Лечев. Стремежът е тя да не бъде по-дълга от метър. В момента се изчаква предложението на печатницата за вида на бюлетината. Дължината й се определя от регистрираните за вота във Варна 47 политически формации. Ще бъдат изписвани имената само на първите трима кандидати от всяка формация, обясни Лечев, а за всяка от тях трябва да има минимум 2 см.

Един сигнал и една жалба са подадени до момента в Общинската избирателна комисия, разкри още Лечев. Сигналът е за повредени билбордове на кандидат-кмета Добромир Джиков. По случая работят прокуратурата и полицията. ОИК ще изчака те да установят извършителите, за да състави актове. Ако става въпрос за престъпление, наказателното преследване не е в правомощията на комисията, обясни председателят на ОИК.

Жалбата е от Коалиция „Варна утре” за това, че е поставен плакат с абривиатурата „ВМРО-НИЕ”. Коалиция „Промяна за Варна” ще бъде призована да свали плаката и да изпише абривиатурата си така, както е регистрирана.

В края на август Централната избирателна комисия излезе с решение по жалбата на ВМРО – Българско национално движение. Партията на Каракачанов обжалва решението на Общинската избирателна комисия във Варна, с което за участие в изборите за съветници е регистрирана местната коалиция „Промяна за Варна“ – ВМРО-НИЕ и „Нова сила“. Мотивът на жалбоподателите е, че в името на коалицията е изписана със съкращение партията „Вяра, морал, родолюбие и отговорност – Национален идеал за единство“, като с това се дублира абревиатурата ВМРО.