Опасни връзки тази вечер на Варненско лято
Опасни връзки тази вечер на Варненско лято / kafene.bg

Три представления и среща на участници и гости на театралния шоукейс предлага днешната програма на международния театрален фестивал „Варненско лято“.
Срещата на участници и гости в театралния шоукейс ще се проведе от 10 часа в галерия „Графит“. От 19 часа на основната сцена на Драматичния театър „Стоян Бъчавров“ ще бъде представен спектакълът „Опасни връзки“ на режисьора Стилиян Петров.

След „Канкун” режисьорът Стилиян Петров реализира втора успешна постановка на сцената на варненския театър. За нейна основа той ползва театралната адаптация на Кристофър Хамптън по знаменития епистоларен роман на Шодерло дьо Лакло, чиято популярна филмова версия под режисурата на Стивън Фриърс е отличена с 6 награди „Оскар”. Романът разкрива историята на маркиза дьо Мертьой и виконт дьо Валмон, двама бивши любовници и съперници, които използват прелъстяването като оръжие и игра на надмощие.

Стилиян Петров фокусира интерпретацията си върху обвързаността между войнствения инстинкт и еротизма в природата на човека. Така „Опасни връзки” се представя като игра-война, война-игра, в която се действа екстремно с атака, нападение, наказание, мъчение, неотстъпчиви стратегии, отбрана, объркване на противника, надежда и страх за врага, безмилостни отмъщения, власт, сила, смърт.

От 16 и 20 часа Център за неформално образование и културна дейност Алос ще представи „Влиянието на гама лъчите върху лунните невени“ – представление на режисьора Марий Росен.

“Влиянието на гама лъчите върху лунните невени” е история за една майка, двете й дъщери, една умираща жена и един заек – странно семейство, което е сякаш изолирано в ъгъла на света в своя дом/магазин. Майката е обсебена от желанието да постигне нормално съществуване чрез странни идеи за бързо забогатяване, голямата сестра полага болезнени усилия да се внедри в живота, малката открива своя свят в училищни експерименти с тайнствата на науката, а заекът не спира да обикаля наоколо.

Талантливият творчески екип, начело с режисьора Марий Росен, предоставя възможност на публиката да съпреживее възможно най-директно историята на това необичайно семейство, поставяйки я като „театър на реалната среда” - в пространство, което непосредствено пресъздава житейската обстановка, описана в пиесата.

В 21:30 ч. в Художествената галерия театрална работилница „Сфумато“ ще представи спектакъла „Между празниците“ на Стефан Иванов. „Между празниците“ е първият самостоятелен текст за театър на младия и постигнал вече широко признание поет и публицист Стефан Иванов. Пиесата е написана специално за актьорите Елена Димитрова и Христо Петков и в нея са заложени споделени думи между тях и автора.
В основата й е близостта, разкриването на себе си пред другия като форма на разговор, на припознаване на човека насреща като близък и ценен.

„Между празниците” улавя вътрешния глас на двама трийсетгодишни – Той и Тя, които съществуват паралелно и без връзка помежду си.  Какъв е вътрешният живот на двама днешни млади хора, които продължават да са търсещи и желаещи? Какво ги задвижва, какво ги спъва, зарежда и провокира? С този въпрос режисьорът Маргарита Младенова подхожда чувствително и вещо към текста. Заедно с актьорите тя създава вълнуващо театрално преживяване, което изследва доколко е възможно чрез близост и интимност човек да се съхрани в хаоса на актуалното, несигурно и неустойчиво, състояние на нещата.