Изучаване на китайски език във Варна
Изучаване на китайски език във Варна
Това се реализира благодарение на програмата на Институт Конфуций при Великотърновския Университет
Учащите в няколко варненски училища, гимназии и Медицинския Университет изучават китайски език.

Възпитаниците на СОУ „Климент Охридски“, СОУ „Димчо Дебелянов“, IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“, ГПЧЕ „Йоан Екзарх“, МФЛ „Шарл Перо“ и студенти, и преподаватели в МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ изучават йероглифи вече повече от три месеца.

Това става благодарение на програмата на Институт Конфуций при Великотърновския Университет. Преподавател-доброволец пристигна във Варна, за да преподава езика на древния китайски мислител Конфуций на малки и големи. Преподавателката се нарича Ту Личин, но всички нейни възпитаници я наричат приятелски – Лиса. Тя не е обикновен преподавател по китайски език и граматика. Тя е специалист по преподаване на китайски език на чужденци и професионализмът ѝ улеснява много българските ученици в усвояването на непознатия език.

Преподавателката беше представена във Варна от китайския директора на Институт Конфуций Велико Търново – проф. Дун. Той се срещна лично с госпожа Лилия Христова – Директор дирекция "Образование и младежки дейности", която подчерта подкрепата на община Варна за проекта.

Китайският език е език на „тонове“ и по тази причина усвояването му в началния етап е сравнително сложно за незапознатите. Произнасянето на една й съща дума или сричка по различен начин, т.е. с различен тон, често може да доведе до комични ситуации. Лиса учи своите възпитаници именно на това и го прави винаги с усмивка на уста. Тя е възпитаник на университета в китайския град Ухан.

Преподавателката не крие надеждата си, през лятото част от нейните възпитаници да могат да посетят родината ѝ на обменни начала. Изучаването на китайски език не е самоцелно. Всеки от учениците и студентите, след натрупване на съответния хорариум могат да се явят на изпит за придобиване ниво на владеене на китайски език – HSK. Лиса и нейните колеги от Институт Конфуций Велико Търново споделят, че основното при изучаването на китайски език е да не се откажеш в началото, когато всичко е напълно различно. След първите няколко месеца неговото всичко става много по-леко. Китайският език е един от най-изчистените в граматичен аспект езици в света. В него няма глаголни времена, изразени чрез промяна в думата, няма падежи, спрежения, склонения, числа и родове.