Общината с идея да харчи стотици левове дневно за озвучаване на сцена Раковина
Общината с идея да харчи стотици левове дневно за озвучаване на сцена Раковина / Дарик Варна, архив

Община Варна планира да харчи стотици левове на ден за озвучаване на сцена "Раковина" в Морската градина. Местната администрация е обявила обществена поръчка за избор на фирма, която да се грижи за звука по време на организирани културни прояви. Максимално заложената сума по документи е 700 лева на ден, стана ясно на заседание на комисията по култура. За изпълнителите пък били предвидени по 500 лева.

Намерението на общината не беше посрещнато с одобрение от съветниците, повечето от които коментираха, че сумата е неприемлива, дори за озвучаване на големи концерти.

"Аз не толерирам това разпределяне на средствата, защото считам, че парите на варненския данъкоплатец трябва на първо място да отиват към живите музиканти, артисти, танцьори и всички, които се изявяват на тази сцена. В крайна сметка живият човек, който поднася творчеството си, изкуството - той е първопричината, той е важният. Техниката също е много важна, но тя е вторичен продукт. И не може за вторичния продукт да има повече пари, отколкото за първичния", коментира председателят на комисията по култура Даниела Димова, която обясни, че ще се търси вариант общината да задели пари и да купи собствена апаратура за озвучаване.

"При обявяването на обществена поръчка, при която има заложена максимална стойност, има конкурсно начало на фирмите. Доколкото знам поръчката е за най-ниска цена, така че тя може да е и 250 и 350 лева. Докато не мине обществената поръчка никой не може да каже какво ще предложат фирмите, които ще озвучават. Те могат да предложат и 150 лева. Но, колкото и да предложат, закупуването на техника от общината е наложително. Една такава апаратура е с гаранция поне 5 години. Пак ще се обяви обществена поръчка, но тази техника във времето ще избие средствата", обясни общинският съветник Марица Гърдева.