/ БГНЕС
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще открие официално реновирания Трети корпус на Икономическия университет.

Колежът по туризъм е основно звено на Икономически университет – Варна. През настоящата 2018 г. се честват 55 години от създаването му. Той е приемник на първото в България висше училище за подготовка на специалисти за индустрията на туризма, хотелиерството, ресторантьорството и свободното време,  създадено през 1963 г.  и получило  обществено признание като Институт по международен туризъм (ИМТ).           Министерският съвет издава Разпореждане № 811 от 8 ноември 1963 г. за създаване на Учебен комплекс по туризъм. Само след месец, през декември 1963 г., Учебният център за подготовка на туристически кадри е устроен в хотел „София“ – „Златни пясъци“, като учебен хотел по подобие на хотел “Du Midi” в град Давос, Швейцария.

Днес в колежа се обучават 700 студенти годишно, които успешно се реализират на пазара на труда в България и чужбина. В своята 55-годишна история той е подготвил близо 10 000 специалисти в редовна и 35 000 в задочна форма, които заемат ключови позиции на оперативни мениджъри и изпълнителски кадри, реализират се като предприемачи със собствен бизнес в сферата на туризма и свободното време у нас и зад граница.

С Решение Министерски съвет безвъзмездно предостави за управление на Икономически университет – Варна настоящата сграда за нуждите на Колежа по туризъм. Базата е изцяло реновирана и от учебната 2017/2018 г. колежът се помещава в нея.