Новата дентална клиника задържа ценни кадри у нас
Новата дентална клиника задържа ценни кадри у нас / Медицински университет Варна

Новият Медико-дентален център, открит преди броени месеци в Медицинския университет, дава възможност на млади и способни специалисти да работят при европейски условия в собствената си страна. Така ценните кадри имат по-добра мотивация да развиват практиката си именно тук, конментира в ефира на Дарик Варна доц. д-р Стефан Пеев, ръководител на денталния център.

”Амбицията ни е, освен осигуряване на допълнителен доход на преподавателите, да превърнем центъра в инструмент, с който да задържим най-способните в университета. А едни от най-перспективните са именно младите хора“, каза д-р Пеев.

По негови думи изтичането на кадри по дентална практика в чужбина не е така явно изразено както при медиците, тъй като професията на стоматолозите дава възможност за самостоятелна реализация. Към специалността има голям интерес, затова и приемът миналата година е бил увеличен с 50 процента. На година във факултета завършват 60-70 души. От скоро той предлага и англоезично обучение, тъй като част от студентите са от Германия, Полша, Гърция и Турция.

В центъра могат да се лекуват всички жители и гости на Варна без ограничение. Не е необходимо да имат специфичен здравословен казус. Там работят около 50 специалисти по дентална медицина, университетски преподаватели – професори и доценти, обясни д-р Пеев. Той увери, че към центъра вече има сериозен интерес. Денталната клиника бе открита в края миналата година като част от факултета по дентална медицина към МУ. Финансирането в размер на 4 млн. лв. е осигурено по проект. Университетът е вложил и 1 млн. лв. собствени средства.

Денталният център разполага с най-съвременна техника на европейско ниво. Клиниката има сектор за еднодневна хирургия, за специализирана помощ, за общопрактикуващи, както и собствена зъботехническа лаборатория. Върху качеството има пряк контрол, увери доц. Пеев.

Пациентите могат да разчитат и на специфични услуги като имплантология например. Единствено Медицинският университет разполага с условия за специализация в тази сфера. Студентите в центъра не правят манипулации, но има аудио-визуална връзка между операционните зали и аудиториите. Така те имат възможност да наблюдават на живо различни интервенции. Единствено специализанти и докторанти помагат при лечението като асистенти.

Цените в клиниката не са по-високи от тези на останалите практики от по-високия пазарен сегмент в региона, обясни специалистът. Като цяло стоматологичната помощ у нас е в пъти по-евтина в сравнение със западните страни, посочи той. Именно това е причината услугите да бъдат предпочитани от чужденци, или пък българи, живеещи в други държави.

До средата на февруари предстои да бъде открит и спешен кабинет към клиниката, който ще обслужва пациенти след края на работното му време, както и в събота и неделя. Ръководството има амбиция да работи и със Здравната каса, основно заради грижата за децата. Според д-р Стефан Пеев лошото дентално здраве на българина е резултат от икономическото състояние на хората, както и от ниската здравна култура и лошата информираност.

За да се борят с проблема, от центъра ще създадат училище по дентална хигиена, в което ще се обяснява на най-малките пациенти какво е необходимо да правят за собственото си здраве. Специалистът препоръча силанизацията на зъбите при децата като ефективен метод за предотвратяване поява на кариес.