Не на насилието над животните!, призоваха от „Живот за Варна“
Не на насилието над животните!, призоваха от „Живот за Варна“ / Живот за Варна

Данаил Папазов и „Живот за Варна“ отбелязаха Световния ден за защита на животните с инициатива – демонстрация на добрия пример за хората, които обичат и се грижат за своите любимци.

"Искахме да поощрим и да покажем силата на връзката между човека и животните. Затова отидохме в Морската градина и поздравихме нашите съграждани, които са посветили времето си и милеят за своите четириноги приятели", обясниха от „Живот за Варна“. В инициативата взеха участие кандидати за районни кметове и общински съветници от коалицията.

"Каквото и да кажа за отношението, което трябва да имаме като хора и общество към животните, ще е незначително пред думите на великия философ Имануел Кант, които са се запечатали в съзнанието ми. А именно, че „можем да съдим какво е сърцето на човек по отношени-ето му към животните“, каза Данаил Папазов. Самият той обожава животните и се грижи за две кучета у дома. Мария Капон, която също се включи в инициативата, отглежда куче – Флем. В качеството си на народен представител в 40-то народно събрание тя е вносител на текстове в Наказателния кодекс за инкриминиране на жестокостта към животните.

Днес е Световният ден за защита на животните. Решението за отбелязването му е взето през 1931 г. на Международния конгрес на привържениците на Движението за защита на приро-дата във Флоренция, Италия.