Нарушават правата на Иван Славков, твърди защитата
Нарушават правата на Иван Славков, твърди защитата / снимка Днес +
Правата на общинския съветник и собственик на ПФК “Спартак” Иван Славков са нарушени от страна на прокуратурата. Тя и полицията разгласяват следствени тайни, които оказват влияние и натиск върху общественото мнение и съда, твърдят адвокатите му Бранимир Балачев и Милен Ралчев. Според тях се правят опити да се изопачат фактите и обстоятелствата, свързани с действията и състоянието на Славков.

Разработката срещу общинския съветник още от самото си начало е активно мероприятие. Твърденията, че той се е укривал като е напуснал страната нямат нищо общо с истината, заяви Балачев. По негови думи телефонът на Славков е бил подслушван и полицията е знаела много добре, че му предстои пътуване до Турция. Операцията по обиска на стадион “Спартак” е започнала 15 минути след като той е пресякъл границата, след което е пуснат слух, че се укрива. Според защитника, клиента му е изчакан да замине извън България, за да започне кампания срещу него.

На 3 октомври се получава призовка Иван Славков да се яви при органите на досъдебното производство. Бранимир Балачев депозира молба с причините, поради които той не може да го направи. Въпреки това са изпратени още две призовки – за 15-ти и 16-ти същия месец. Целта е Иван Славков да бъде призован на дата, на коята се знае, че лицето не е в България, коментира адвокатът.

След като се завръща от Турция и каца на летище София в 9,30 часа на 15 октомври, Славков е задържан от гранична полиция. След справка е освободен да се върне във Варна. Два дни по-късно той уведомява Балачев, че ще се яви в прокуратурата в 9 часа сутринта. 15 мин. преди уговорения час му се обажда, за да му каже, че се чувства зле и има нужда от преглед. След подробни изследвания лекарите решават да го хоспитализират. Адвокатът и съпругата на Иван Славков уведомяват прокуратурата къде се намира той, след което започва фактическо задържане. Пред болничната стая на пациента са изпратени полицаи, които да го охраняват.

Според Балачев натиск се оказва и върху лекарските среди, затова той настоява медицинските експертизи да се изготвят от специалисти, които не са от Варна. Въпреки това Славков е арестуван на базата на “мнение”, изготвено от варненски медици, в което се посочва, че лечението му може да бъде извършвано извън болнично заведение.

В момента Иван Славков се чувства зле, обезводнен е и не се е хранил може би от седмица, обяви Бранимир Балачев.