карта синя зона варна
карта синя зона варна / снимка: Община Варна
Старт на задължителното плащане за паркиране в зоната - 13 август
Синята зона във Варна ще заработи на пълни обороти на 13 август - понеделник, съобщи за Дарик шефът на общинското предприятие "Паркинги и синя зона" Младен Иванов. Едномесечният гратисен период, в който не плащахме за паркиране в зоната, изтича на 11 август. В първия работен ден след тази дата ще бъдат санкционирани всички, които не са паркирали на обособените места, или не са платили с СМС или на мобилното приложение, което може да бъде изтеглено от сайта https://www.varnaparking.bg/.

На неплатилите нарушители ще бъдат поставяни скоби, а неправилно паркиралите ще бъдат репатрирани с паяк.

Към днешна дата приходите от смс-си са около 11 000 лв. От служебен абонамент по сметките на предприятието са постъпили 90 000 лв., от локално паркиране за търговци - 21 000 лв., от живущи с право на абонамент за паркиране - 87 500 лв.

Одобрените заявления за локално паркиране на живущи и търговци в района на синята зона са 1720, 28 са служебните абонаменти.

Отказани са 45 заявления, най-вече заради несъответствие на собствеността на имота и постоянния адрес на местоживеене на собственика, уточни Младен Иванов.

Поради постъпили жалби от граждани, ще бъдат реорганизирани няколко улици, за да се обособят повече места за паркиране. Такива са улиците "Дебър", "Йоан Екзарх" и "Кръстьо Мирски". Ул. "Бузлуджа" пък е изцяло забранена за паркиране заради недостатъчна ширина на платното, добави за Дарик Младен Иванов.

Всичко за Синята зона можете да проверите ТУК.