На кого ще са хотелите, в които ще почиват пенсионери, пита министър
На кого ще са хотелите, в които ще почиват пенсионери, пита министър / netinfo
До кого ще бъдат близки хотелите, в които ще почиват 5 000 пенсионери с пари от бюджетния излишък, попита в ефира на Дарик Варна министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев. Той отказа да коментира предложението на премиера Сергей Станишев и на социалния министър Емилия Масларова, мотивирайки се, че то е излязло от партиен форум и не е обсъждано от кабинета.

Скептичен съм към политически инициативи, ограничени към неясно малък кръг от избиратели, допълни Василев. Затова преди две години изравнихме цените за чиновници в държавните почивни бази с тези за обикновени граждани, тъй като това не е социална политика към администрацията. От работещите в нея 80 000 души само 1 % се възползваше от преференциите, уточни министърът.

Само Провадия от всички местни администрации във Варненска област е сред общините, събирали незаконно такси за регистрация на търговски обекти, каза още Николай Василев. Списък с 95 общини беше предаден вчера на прокуратура. Трудно може да бъде изчислено колко пари досега са постъпили в местните бюджети по тази незаконна схема, заяви Николай Василев. Таксите са стигали до 250 лв., а глобите - до 5 000 лв. 29 общини доброволно са ги отменили през последните месеци под натиска на министерството. Сред тях са били и 3 варненски общини.