/ netinfo
Министерството на регионалното развитие не отговаря за наводненията и момента на бедствието в „Аспарухово” не е имало задължение за анализ, оценка и картографиране на геоложкия риск. Така ресорният министър Николай Нанков отговори на заключението на прокуратурата, че ведомството не е изпълнило този си ангажимент, което е предопределило и липсата на активни действия на всички управленски нива.

Той нарече вещото лице, изготвило експертизата, „невещо” и увери, че не иска „да прехвърля топката”, но ресор на МРРБ са свлачищата, не наводненията.

„Наводнението може да предизвика свлачище, но свлачището не може да предизвика наводнение. МРРБ отговаря като политика за свлачищата. Наводнението не е геоложко понятие”, посочи министърът и подчерта, че не е съгласен със заключенията на експертите.

Проектът на общината за изграждане на отводнителни канали в кв. „Аспарухово” е успешно реализиран, заяви Николай Нанков, който инспектира деретата. Той припомни, че за целта са отпуснати 10 млн. лв. по фонд „Солидарност”.

Работата по проекта е многократно проверявана от институциите, а охранителните канали са проектирани от най-добрите специалисти у нас, заяви кметът Иван Портних.