Мариус Куркински ни връща в детството с полета на „Синята птица“
Мариус Куркински ни връща в детството с полета на „Синята птица“ / Дарик Варна

Вглеждащо, бавно и вникващо пътуване, пътешествие на невинността в търсене на щастието. Така определи пиесата „Синята птица“ нейният режисьор Мариус Куркински. Романтичната феерия ще бъде представена тази вечер от 18:30 часа на Основна сцена в първия ден от Международния фестивал „Варненско лято“. Тя може да бъде гледана и утре вечер. „Синята птица“ е продукция на Народния театър „Иван Вазов“ по текст на Морис Метерлинк. Главните роли са поверени на Ванеса Лу, Веселин Анчев, Димитър Николов и др.

"За първи път поставих "Синята птица" през 98 година. Тогава още навлизах в режисурата и беше под знака на младостта и смелостта. Тогава пиесата беше в съкратен вид. Странно как съм си позволил да подходя така към нея. Сега тази пиеса за мен е ново начало. В личния си живот човек се опитва да разделя съществуването си на периоди. Моля се в личен план това да се случи с мен. Основните герои са деца, които носят невинност. Това са несъгрешили хора, които преминават през знанието на мъдър човек. Главният герой Тилтил е водещ, търсещ войн, който избира феята. Той е подложен на изпитание дали да служи на уроците от светлината на детството. Пиесата е почти в пълния си вид, с малки съкращения. Позволил съм си едно по-вглеждащо, бавно, вникващо пътуване в душата", обясни Мариус Куркински.

"Ние често пренебрегваме своите души и не ги чуваме. Трудно е да намериш физическия образ на душата", заяви актьорът Веселин Анчев, който влиза в ролята на кучето.

"Аз нямам куче, но наблюдавах кучета. За мен това е безусловна, безпрецедентна любов. Но всъщност, в тази душица на кучето има и един библейски грях и той е чревоугодничеството. Колкото и чиста и истинска да е една душа и колкото и да се опитваме да я обожествим и да я издигнем на пиедестал, в нея винаги съществума нещо, което стои отдолу, обратната, реципрочната част", коментира Анчев.