Листата на СДС пълна с неизвестни, никой не иска при Цветанов
Листата на СДС пълна с неизвестни, никой не иска при Цветанов / личен архив

Листа от неизвестни имена подреди СДС във Варна. Пръв е бившият председател на Демократическата партия Валентин Цветков. Второто място е за някогашната общинска съветничка от партия "Гергьовден" Кремена Йорданова. Съпругата на собственика на "Евроинс" Асен Христов преди години стана известна с нестандартната си предизборна кампания - тя бяга в щафета по улиците на Варна в напреднала бременност. Трети и четвърти са Димитър Филипов и Свилен Радев, за които не се знае с какво се занимават и откъде тръгва политическата им кариера.

В продължение на месеци централното ръководство на партията преговаряше с доста по-известни в политическия живот личности, един от които е Красен Кралев, който е сред основателите на Съюза на демократичните сили и доскорошен член на ръководството на партия „Новото време”. Кралев обаче поставил условие от председателското място във Варна да бъде отстранен Цанко Цветанов, който е неизменен шеф на местната организация от 7 години.

Потърсен от Дарик за коментар, Красен Кралев обясни, че Цветанов носи цялата отговорност за обезличаването на СДС във Варна. По думите му, бащата на осъден на доживотен затвор за жестоко убийство не може да гради имиджа на политическа сила и да печели доверието на избирателите.
Въпреки поставените условия Цветанов продължава да е на поста си. Ръководството на партията също не предприема мерки за детронирането на варненския си лидер.

Междувременно един от основните опоненти на Цанко Цветанов - Тодор Тодоров, влезе в гражданската квота на ГЕРБ. Той е член на техническата комисия на Българската федерация по гимнастика и треньор на Йордан Йовчев. Тодоров е сред
основателите на СДС и последователно след всеки изборен неуспех настояваше за оставката на Цветанов. Няколко пъти беше нарочван за изключване, докато не напусна партията при окончателното й разпадане тази зима.