Лекуват евтино зъби  във факултет за 13 милиона
Лекуват евтино зъби във факултет за 13 милиона / netinfo
За изграждането и оборудването на новия стоматологичен факултет на варненския Медицински университет са инвестирани общо 13 милиона лева, 12 от които отпуснати от Правителството. Това разкри Христо Петров, помощник-ректор на Медицинския университет при откриване на сградата на бул. "Цар Освободител", в двора на Медицинския колеж.

9 милиона е струвало изграждането, 3 милиона са инвестирани в оборудване, а около един милион са собствените средства на университета, инвестирани в новия факултет. По 6-те етажа на новата сграда има 12 учебно-научни сектора, 20 учебните зали и две големи аули. Факултетът ще разполага със 120 зъболекарски стола от реномирани словенски, бразислки и немски марки, посочи Петров.

При пълен випуск факултетът може да приеме 260 студенти. В момента обаче там се обучават три курса от по 60 студенти, една трета от които са чужденци. По време на учебната си практика студентите ще лекуват пациенти безплатно. Това ще стане от септември, когато четвъртокурсниците придобият вече умения за работа в реални условия. Лечението за граждани ще бъде по-евтино, като ще заплащат само труда на младите специалисти. Консумативите ще бъдат поети от учебното заведение.

До 2009 година трябва да бъде завършен Факултетът по фармация, който ще бъде разположен до стоматологичния факултет. Вече е готов идейният проект за сградата, чиято първа копка трябва да бъде направена до Коледа. В изграждането ще бъдат инвестирани 6 милиона лева, други 2 милиона ще бъдат вложени в техника, посочи още помощник-ректорът на Медицинския университет.