Крайбрежната алея остава затворена откъм Почивка поне 3 дни
Крайбрежната алея остава затворена откъм Почивка поне 3 дни / снимки: ВарнаУтре

Достъпът до крайбрежната алея откъм „Почивка" ще остане блокиран поне 3 дни. В четвъртък или петък ще стане ясно дали има нови предпоставки за удължаване на забраната за движение на автомобили в района от паркинга под "Почивка" до рибарското селище. Това съобщи за Дарик инж. Олег Колев, главен експерт "Свлачища и укрепване на територии" в община Варна.

До 7 май ще се изчака успокояване на процесите и ще се наблюдава движението на подпочвените води. Едва след това ще се решава какви действия да се предприемат от тук нататък.

Заплаха за близките сгради няма, тъй като те са на повече от 25 метра от свлачищния район. Съществува обаче опасност за Станчовата алея, смята инж. Колев.

Достъпът до крайбрежната алея откъм „Почивка" и движението по Станчовата алея - от паркинга до хотел "Далас" до Карин дом, бяха ограничени вчера заради активизирало се свлачище в района на „Карин дом" над Четвърта буна. Засегнатият участък е с размери 80 на 50 метра и се намира на 300 метра северно от вече укрепения скат на Алея Първа.

 

Крайбрежната алея остава затворена откъм "Почивка" поне 3 дни
netinfo

„В Морската градина има 5-6 водоносни хоризонта, които са на различни нива. Започват от два метра и така вървят надолу. Срещайки скалните прослойки, които са водоупор, върху тях текат водите. Водата стига до там от водоносния хоризонт, няма къде да отиде и изтича накрая в ската и така предизвиква ерозия. Понеже водоносните хоризонти са няколко, опасността от свличане е както във втория, така и в 20-ия метър", обясни общинският специалист.

Насъбралата се вода е от къщи, дерета, дъждове и повърхностни води. Събира от върха на Франгенското плато. Горе от ръба на с. Каменар надолу се дренира и полека слиза към морето. На места влиза в дерета, а на други места се движи във водоносните хоризонти

„Докато скатът не се успокои няма как да се вземе решение, което да е крайно", категоричен бе инж. Колев. Той обясни, че укрепването би струвало доста скъпо и трудно би могло да се направи. Може обаче да се изчисти ската и елиминират всички опасности. Трябва да се направят и канавки за отвеждане на водата, посочи още експертът.