Конкурс за проект на Алея Първа обяви „Холдинг Варна”
Конкурс за проект на Алея Първа обяви „Холдинг Варна” / netinfo

Конкурс за идеен проект на Алея Първа обяви „Холдинг Варна”АД, които закупиха 118 дка в Морската градина. От дружеството представиха инвестиционната си програма на среща с  акционери, медии, неправителствени организации и граждани от морската столица.

Според подписания договор дружеството трябва да инвестира 73,1 млн. лв. през следващите три години, обявиха изпълнителните му директори Ивелина Шабан и Милчо Близнаков. Парите ще отидат за изграждане на инфраструктура, укрепване на срутищата, канализация, пешеходни и велосипедни зони, спортни бази, рехабилитационни центрове и заведения, които ще работят целогодишно. Планът предвижда още създаването на яхтено пристанище и рибарско селище. Достъпът до крайбрежната алея ще бъде разширен, заяви Близнаков.

Подробният устройствен план за района, одобрен от варненския общински съвет през 2003 години, разрешава също строителството на четири хотела, някои от които до 10 етажа, с общ капацитет от 1100 легла.

Цената от 11 747 445 лв., срещу която държавата продаде 118-те дка, е определена от независими оценители, добави още Близнаков. Сделката е сключена без обявен търг, тъй като проектът е сертифициран като първокласен от Българската агенция за инвестиции.

Зам.-кметът на Варна арх.Венелин Жечев, който обяви, че присъства на срещата като експерт, посъветва собстениците да публикуват части от договора, които не са конфиденциални. Така според него общественото мнение щяло да се успокои. В документацията, с която той се е запознал, било посочено, че първо трябва да се изгради инфраструктура, а собственикът няма право да продава части от парцела.

Създавене на нови 11 места за достъп до алеята, височина на строителството по-ниско от ската и открит конкурс за концепция за алеята, препоръча още Жечев. Според него изграждането на инфрастурктура по оценки от преди две години възлизало на 75-80 евро на квадратен метър и сумата 73,1 млн. лв. щяла да се окаже недостатъчна.

Еколози, неправителствени организации и политически партии вече се обявиха за отмяна на сделката, одобрена със заповед на бившия областен управител Христо Контров в последните дни на правителството на тройната коалиция. Срещу продажбата беше организирана и протестна подписка.