Кметът: Чистотата на Южния плаж зависи от МРРБ
Кметът: Чистотата на Южния плаж зависи от МРРБ / netinfo
Три реда делят Варна от чист Южен плаж. Това съобщи кметът в извънредно изявление пред медиите.

"Учредявам безвъзмездно право на строеж върху терен УПИ 2/140 за помпена станция в квартал 49 по план на 18 подрайон на град Варна. Подпис и печат." Това е съдържанието на заповед, която трябва да се издаде от Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/, съобщи градоначалникът на Варна Кирил Йорданов по повод затворения южен плаж.

Преди две години и седем месеца с писмо до МРРБ кметът на Варна е изпратил предложение за безвъзмездно отстъпване на право на строеж върху държавна собственост, която се намира на територията на Военноморското училище, за изграждане на помпена станция, която да поеме отпадните води в централната част на града.

Според кмета и до сега няма отговор на предложението. Той знае кой служител в министерството не си е свършил работата, но засега не иска да го оповестява, защото ще даде повод на чиновника да се извини и да си вдигне акциите.

За сега плажът е забранен, но няма обозначителни табели за това и хората се къпят, без да са запознати с факта, че водата не е чиста. Концесионерът има задължението да предупреждава гражданите и гостите на Варна, но общината няма отношение към това, тъй като водата и плажовете в България са изключителна държавна собственост, заключи Кирил Йорданов.