/ снимка: Dariknews.bg, Дарик Варна
Чужденците ще бъдат назначавани като кухненски персонал, камериери и помощници на рецепция
И за предстоящия летен туристически сезон ще има недостиг на работна ръка, прогнозират хотелиерите край морето. За да бъде решен проблемът, те ще търсят кадри основно от Молдова и Украйна, където заплащането е колкото у нас, информира БНТ.

С промените в Закон за трудовата миграция и трудовата мобилност те ще трябва да сключват сезонни трудови договори, а не да разчитат на формата „студентски стажове“. Съгласно новия закон за трудовата миграция и трудовата мобилност, ще получат разрешение за сезонна заетост до 90 дни, обясни шефът на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ - Варна Пламен Начков.

Според специалисти от бранша, тези кадри ще бъдат наемани на по-ниско престижни работни места. Чужденците ще бъдат назначавани като кухненски персонал, камериери и помощници на рецепция.

Заради по-доброто заплащане в чужбина много специалисти в сферата на туризма напускат страната. Това налага да се търсят кадри от чужбина.

„По тази причина остават незаети празни места, които трябва да бъдат попълнени съответно от хора, които са съгласни да работят при тези ниски заплати:, коментира Стоян Маринов от Варненска туристическа камара.

През миналата година близо 500 души от Молдова и Украйна са работили по Северното Черноморие като стажанти.
БНТ