/ Снимка: Дарик
За избягването на установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери на съд с обвинителен акт Окръжната прокуратура във Варна предаде представляващ дружество с предмет на дейност застрахователен брокер и агент. 49-годишният подсъдим Кр. Д. ще отговаря за  извършено престъпление чрез потвърждаване на неистина в годишна данъчна декларация за дължим корпоративен данък на дружеството чрез съставяне и използване на документи с невярно съдържание. Така той успял да избегне плащането на данъци в особено големи размери - 39 748 лева, като декларирал неизвършени разходи за куриерски услуги в размер на близо 400 000 лева.

Привлечен в качеството на обвиняем, Кр. Д. отказал да дава обяснения. Събраните по делото доказателства – разпити на свидетели, включително на бившия му  съдружник в дружеството, както и на собственици на фирми, чиито неистински фактури той сам изготвял  или съзнателно използвал, подкрепят обвинението на Окръжната прокуратура във Варна. Щетите от данъчното престъпление за бюджета  – 39 748 лева, не са възстановени. 
Престъплението се наказва с лишаване от свобода от 3 до 8 години  и конфискацията на част или на цялото имущество на виновния. Предстои делото срещу 49-годишния подсъдим, който е с висше образование и неосъждан, да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.