/ Дарик Варна
Тази година ще започне изграждане на два нови участъка от „Хемус”, с които магистралата ще се увеличи с над 25 км. Това съобщи във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Следващата седмица се очаква да излезе строителното разрешение  за участъка от 9,3 км от Ябланица до пътен възел „Боаза“. До два месеца може да започне и строежът на участък от 16,5 км от с. Белокопитово до пътен възел „Буховци”, посочи министър Нанков. 

Ще поевтинеят ли винетките, след като станат електронни?

Тази година ще стартира тръжната процедура за 52 км от „Хемус” между Плевен и Ловеч, като изграждането им ще започне в края на тази или началото на следващата година. 

До края на месеца трябва да бъде готов проектът за „детелината” на магистрала „Хемус” край Игнатиево. Чрез нея ще бъде изнесен от Варна трафикът към курортите на север от града. Ще бъде довършен ремонтът на пътя Аксаково-Албена. До края на годината може да започне подмяната на водопровода в курорта  „Златни пясъци”.

Ремонт на Аспарухов мост тази пролет ще има, започва през април

Пътуване без винетка от Варна до „Златни пясъци” може да има само ако Община Варна поеме стопанисването на пътищата, които са част от републиканската пътна мрежа. Същото се отнася и за останалите републикански пътища на територията на общината.

Процедурата по превръщане на пътищата в общински е свързана с решение на Министерски съвет, обясни регионалният министър.   

Във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството инспектира пътните ремонти. Нанков обиколи последователно бул. „Приморски“, ул. „Мара Тасева“ и бул. „Първи май“ в кв.”Аспарухово и строежа на бул. „Левски“.