Горан Брегович идва с голям концерт във Варна
Горан Брегович идва с голям концерт във Варна / снимка: Guliver/Getty Images

Велик момент за варненските фенове на Горан Брегович настъпва тази година - на 14 ноември балканската мега звезда ще дойде в морската столица с цялата мощ на своя Оркестър за сватби и погребения.

Организаторите на концерта от Loud Concerts и Елит Мюзик са готови да изпитат пълните възможности на обновената Зала Конгресна на Двореца на културата и спорта и да съберат над 5000 души на големия концерт.

Тоталните хитове на Горан Брегович от неговата музика за филми и от албумите му - „Месечина", „Едерлези", „In the Deathcar" със сигурност ще вдигнат на крака варненската публика, която от години чака нова среща с любимия си Брега. Няма да липсва и българска връзка на сцената, сръбският музикант редовно включва нашенски ритми и гласове на български народни певици.

За радост на феновете ще чуем и песни, които за пръв път ще прозвучат във Варна - те са от последния засега албум на артиста „Champagne for Gypsies", издаден през 2012 г.
Жива икона на съвременната балканска музика, прескачащ с лекота границите между стилове и етнически традиции, Горан Брегович сложи свой уникален подпис на световната музикална сцена от края на ХХ и началото на ХХІ век. Негов патент остава драматичният микс от бравурността на циганските духови инструменти, сръбската мелодичност и българската фолклорна полифония, всичко това енергетизирано до точката на кипене от рок ритъма на ударните.

Всеки един от албумите на Брегович постига огромен успех, първите в рамките на бивша Югославия, а последвалите ги по цял свят. С групата от младежките си години „Бело дугме" музикантът поставя нови стандарти при изпълненията на живо, а съчетаването на рок и етно го превръща в посланик на балканската музика по света.

Съвместната му работа с режисьора Емир Костурица ражда шедьоври с композициитекъм филмите „Циганско време", "Ъндърграунд" и "Аризонска Мечта", саундтраците към които стават световни хитове. През 1995 г. музиката към филма "Ъндърграунд" получава Златна палма на Филмовия фестивал в Кан.

От днес тръгват в продажба билетите за големия концерт на Горан Брегович във Варна. Цените са от 30 до 80 лв.