Финансовата криза удря бюджета на Варна, смята общинар
Финансовата криза удря бюджета на Варна, смята общинар / netinfo
Финансовата криза в България ще се отрази и върху бюджета на община Варна. Това съобщи съветникът Пламен Андреев, при представянето на 9-месечният отчет на приходите в местната хазна.

Само до края на месец септември на тази година в морската столица има отчетени близо 7 хил. по-малко сделки от продажба на имоти, което е равносметка, че фирмите и купувачите са в криза. Друг основен проблем в бюджета на общината е малкото отчетени приходи, които са постъпили от продажба на общински имоти. За това вина носи и общинската администрация, която продава земите на двойно по-големи цени от пазарните в момента, уточни Андреев.

Бюджетът на Варна може да бъде изпълнен и актуализиран на 227 млн. лв., въпреки отчетените резултати за деветмесечието. Изпълнението на приходите до края на месец септември възлиза на над 130 млн. лв. На 64 % в него е реализиран планът от имуществени постъпления, които е с 14 млн. лв. повече от 2007 година. За деветмесечието на 2000 година има 66 % събираемост на местните приходи, като цифрата ще нарасне драстично, коментира директорът на Дирекция “Финанси и бюджет” към общината Стефка Господинова.

Актуализация на бюджета в морската столица ще има, след като постъпят 11 млн. лв. от финансовото министерство, допълни Господинова.