/ ГЕРБ
Безалкохолните напитки за страните от Западна Европа се произвеждат със захар, а за тези в Източна - с глюкозен сироп, който крие опасност от диабет и други болести
Емил Радев
101506
Емил Радев
  • Емил Радев
Абсолютна лъжа е, че европейските фондове за България ще бъдат спрени. През следващия програмен период до 2027 г. страната ни ще получи 18 млрд. лв., което е с 4 млрд. лв. повече от настоящия. Това заяви в предаването „Зала Пленарна” евродепутатът Емил Радев. 

Емил Радев е първият български евродепутат, подписал споразумението „Гласувай за животните”

„Приключвам мандата с чувство на удовлетворение, че съм успял да защитя българския интерес. По важните теми за страната с останалите евродепутати от България бяхме единни без оглед на интересите на партийните ни семейства. Борих се с двойните стандарти при храните и напитките, което засяга здравето на над 100 млн. граждани на Източна Европа.

Преди 5 години ЕК отричаше, че въобще има двоен стандарт, но след направените анализи успяхме да променим директивата за потребителите и вече ще има санкции за компаниите в размер на 4 % от годишния оборот или минимум 2 млн. евро. Стоките с различно качество са потребителска дискриминация и трябва да бъдем нетърпими към такива прояви на двоен стандарт”. 

Емил Радев даде за пример безалкохолните напитки, които за страните от Западна Европа се произвеждат със захар, а за тези в Източна - с глюкозен сироп, който крие опасност от диабет и други болести.

Радев нарече "цинизъм" факта, че бебешките храни за България идват с по-малко витамини в съдържанието. Двойният стандарт важи и при козметиката, горивата и препаратите.

Емил Радев припомни, че като докладчик в ЕП е извоювал премахването на апостилите и нуждата от легализация на официални документи в ЕС. Промяната засяга 17 млн. европейци, които живеят или работят в друга държава, и им спестява около 40 млн. евро годишно. 

България е в Топ 3 по темпове на икономическо развитие. Това показват данните на Икономическата комисия, добави Емил Радев. 

„За да се повишат доходите, трябва да имаме конкурентноспособен бизнес. Макроикономическите показатели на България са добри. Безработицата вече няколко години е на рекордно ниски нива, но бизнесът страда от липса на кадри.

Вече идва високотехнологичен бизнес и трябва да повишим квалификацията на българските работници. Надявам се скоро да имаме добра новина като откриване на завод на „Фолксваген” в страната ни”. 

Според Емил Радев България пази най-добре границите на ЕС. Той припомни оказаната ни наскоро подкрепа за Шенген от премиера на Бавария Маркус Зьодер. 

„Едно са бежанците, бягащи от война, съвсем друго е нелегалната миграция. Тези, които нелегално се опитват да прекосят границата ни, трябва да бъдат спрени по всякакъв начин”.

Цялото интервю с Емил Радев е в прикаченото аудио.