Екстрадират във Франция петимата българи, обвинени в сводничество
Екстрадират във Франция петимата българи, обвинени в сводничество / netinfo

Петимата българи, обвинени от френските власти за сводничество с утежняващи обстоятелства по отношение на множество жертви, ще бъдат екстрадирани. Това реши Варненският окръжен съд.

34-годишният ДобромирВасилев и 35-годишният Атанас Атанасов от Варна, 30-годишният Румен Митков от Балчик, 37-годишният Вели Мехмед  и 24-годишният Феим И. Мехмед от Пчелник бяха задържани във Варна с Европейска заповед за арест на 27 март тази година по искане на Областния съд в Лион.

На основание чл.44,ал.6 и 7 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест /ЗЕЕЗА/ Варненският окръжен съд допусна петимата да бъдат предадени на френските власти.

Съдебните власти във Франция са повдигнали срещу петимата българи обвинения за сводничество с утежняващи обстоятелства по отношение на множество жертви. Според обвинението петимата мъже са част от организирана престъпна група, която е принуждавала към проституция момичета от района на Североизточна България.

Престъплението е извършено в периода 1 януари 2005 - 21 март 2007 година на територията на Република Франция, предимно в град Лион. Френските специални служби са разследвали канала от година и половина, като през последните 10 месеца са работили в сътрудничество с българската Гранична полиция. Доказани са преводи на стотици хиляди евро от Лион към България както по банков път, така и по куриер.

Съдът разгледа по същество Европейската заповед за арест и искането за предаване на всеки един от петимата. Бяха приети и уверенията на френския съд в Лион, че след приключване на наказателното производство във Франция, българите ще бъдат върнати у нас, за да изтърпят наложеното им наказание.