Десетки хиляди варненци излязоха на протест, поискаха оставката на кмета
Десетки хиляди варненци излязоха на протест, поискаха оставката на кмета / снимки: Impact Press Group

Десетки хиляди варненци се включиха в поредното протестно шествие в морската столица. По традиция те се събраха в градинката до общината, където по музикална уредба звучаха възрожденски песни. Хората бяха призовани да не се поддават на провокации, да бъдат единни, а след края на протеста да дарят кръв за самозапалилия се пред общината Пламен.

След кратки речи против всички монополи, в които организаторите поискаха "промяна, а не подмяна", шествието с участието на около 50 рокери, тръгна по бул. „Мария Луиза”.  Множеството премина през Катедралата и бул. „Владислав Варненчик”. Постепенно към колоната се присъединяваха все повече хора. В протеста се включиха пенсионери, младежи, цели семейства с децата си.

Шествието премина през Автогарата и достигна до „Двете кули”, където се помещаваше офисът на „Енерго-Про”. Там беше кулминацията на протеста, при която бяха изгорени чучело с надпис „политиците лапат" и плакат с лика на кмета Кирил Йорданов. От сградата пък полетяха листовки с текст „протестът е на гражданите, не на партиите".

Десетки хиляди варненци излязоха на протест поискаха оставката на кмета
netinfo
След като постояха пред „Двете кули” около половин час, хората тръгнаха по бул. „Република” и продължиха по бул. „Сливница”. Множеството се събра отново пред общината, откъдето започна протестът.

Там, под прозорците на Кирил Йорданов, множеството започна да скандира „оставка”. Сградата се охраняваше от плътен кордон жандармерия. Бул. „Мария Луиза” остана блокиран за движение поне един час. Една част от демонстрантите тръгна към сградата на НАП, след което отново се завърна през общината.

Десетки хиляди варненци излязоха на протест поискаха оставката на кмета
netinfo

Протестът във Варна, който продължи повече от 4 часа, премина спокойно и без инциденти.

ВИЖТЕ ВИДЕО:

Протестът във Варна - първа част

Протестът във Варна - втора част