/ Министерство на отбраната
"Чуждестранните участници в Националното военноморско учение с международно участие "Бриз 2021" са дали отлична оценка за него", съобщи служебният министър на отбраната Георги Панайотов, който присъства на Деня за гости и медии в рамките на учението.

Той допълни, че е разговарял с представители на участниците и тази оценка е тяхна, а не негова. Георги Панайотов припомни, че в учението участват 14 държави, от които 12 са члени на НАТО плюс Грузия и Украйна. В "Бриз 2021" участват 30 кораба, три самолета, осем хеликоптера и над 2000 военнослужещи.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов каза за учението, че първият важен момент от него е, че върви успешното сертифициране на командването на Четвърти дивизион Патрулни кораби по отношение на тяхната сертификация за ръководство на тактическа група Надводни кораби.

Стефан Янев: Оставане на служебното правителство с постоянен мандат е екзотична идея

Според него, вторият основен момент е, че за разлика от други учения в "Бриз 2021" е участвала подводница и изказа благодарности на колегата си от Турция за предоставената възможност да тренират както българските ВМС, така и съюзниците ни.

В отговор на въпрос за инцидента със самолета МиГ-29, който падна в морето край Шабла, министърът припомни, че на медиите е предоставен пълният доклад, който е изготвен от Военна полиция, заедно с допълнителна информация.

Панайотов бе категоричен, че при инцидента не става дума за пилотска грешка. "В доклада е казано всичко, продължава разследването, нека да свърши това разследване", посочи той.

Министърът каза, че има и класифицирана версия на този доклад. Оставете ни да си свършим работата, както и прокуратурата да свърши нейната, обърна се към медиите министърът.

Адмирал Емил Ефтимов допълни, че е взета информация от всички ведоства, за да бъдат достатъчно достоверни пред обществото и да докажем, че този полет беше контролиран, и за това и намерихме останките от самолета.

Той допълни, че в момента изтребителната авиация извършва планомерна летателна дейност. По думите му изтребителната авиация е летяла, тъй като е имало активност в Черно море и тя изпълни задачата си по охрана на въздушното ни пространство.

Според него, за да бъдем по-успешни и да бъде по-предвидима обстановката по отбраната искрено се надявам да има консенсус в обществото, сред политическите партии по отношение на отбраната.

Министър Панайотов коментира, че през миналата година БВП в света е намалял с 4.4 процента, а разходите за отбраната са се увеличили с 2.2 на сто. "Страните инвестират във въоръжените сили и в отбрана. Това трябва да направи и България", заяви той.

В отговор на въпрос адмирал Ефтимов каза, че се надява следващия месец да започне разкрояването на стоманата за новия патрулен кораб и следващата година да бъде заложен килът на кораба.
БТА