/ БТА
Служебният премиер Стефан Янев смята за "екзотична" идеята служебното правителство да остане с постоянен мандат. Той коментира темата във Варна, където присъства на Националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2021“.

Саня Армутлиева е отказала министерския пост

"Това трябва да мине през гласуване в парламента. Преди това предполагам трябва да се мине и през едни много сериозни преговори, които преди всичко ще бъдат преговори за коалиция, която ще предложи нещо подобно. Освен това служебния кабинет е съставен от експерти, които не са партийно свързани и на тези хора не може да име се каже да отидат под строй и да свършат нещо", заяви Янев. И подчерта, че дали министрите му ще искат да останат на постовете си опира до свободната воля на всеки от тях.

Народното събрание очаква новите депутати с изпрани мокети и папка с Конституцията

Стефан Янев
БТА

Запитан дали би той персонално би приел да бъде премиер на второ правителство, Янев отговор: "Това е една далечна и почти невъзможна хипотеза. Няма такова предложение още."

"Трябва да бъдем търпеливи и спокойни и да оставим партиите да си свършат работата. Тяхната отговорност и конструктивизъм ще проличат в следващите дни, защото избраните партии в НС добре осъзнават своята отговорност. Нека ги оставим да работят на спокойствие и да не даваме отстрани рецепти какво и как трябва да се случи – те знаят най-добре”, апелира Стефан Янев.

Янев коментира и последните данни от разследването на инцидента със загиналия пилот край Шабла.

"Следствените мероприятия продължават, не е особено полезно да се коментира в детайли на този етап. Нека дадем на разследващите време, за да си свършат работата. Да не избързваме с изводите, както и да слагаме етикети и да търсим кой какво е направил или не е направил”, каза служебният премиер.

Той призова да няма спекулации по темата.