След изборите големият въпрос е ще се състави ли правителство и как може да стане това. Темата коментираха известни социолози и политолози у нас пред NOVA.

„Веднага се напълни с конспиративни теории. На секундата. Дългата ръка на Доган, дългата ръка на президента. Кой ли не се оказа с дълги ръце. Нищо такова няма”. Така социологът Андрей Райчев коментира ситуацията, пред която са изправени политиците и България след изборите.

При 100% обработени протоколи: „Има такъв народ“ печели изборите, ГЕРБ-СДС са втори

„Очакването трите партии на протеста да бъдат заедно беше поддържано, за да се говори, че те могат да имат мнозинство. Това беше несбъднатата мечта. Една илюзия на протестните партии, че могат да постигнат парламентарно мнозинство”, смята политологът проф. Румяна Коларова.

„Смятам, че намеренията на Слави Трифонов са били той да предложи кабинет, който би могъл да бъде подкрепен. Това, че по-малко от 24 часа преди окончателните резултати, той обяви състав, всъщност е политическа логика, която Трифонов следва от началото на политическата му кариера”, е мнението на политолога Слави Василев.

Приоритетите на „Има такъв народ“: От детските градини до Космоса

Политическите формации са безкрайно разочаровани от подхода на Трифонов, който не ги покани на преговори и това ги кара да заемат една неефективна за техните интереси позиция, която ще хвърли кабинета на Трифонов в небитието, смята още Василев.

Според него, вероятността да отидем отново на предсрочни избори, е много голяма.

Повече гледайте във видеото.