Чакъров: Чакаме по-богати туристи, ако браншът щади природата
Чакъров: Чакаме по-богати туристи, ако браншът щади природата / netinfo
Ако туристическата индустрия щади природата, у нас ще дойдат по-платежоспособни туристи и дивидентите за бизнеса и държавата ще са по-големи. Това заяви министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров пред участниците в конференцията в София „Пари за екология и туризъм”, организирана от Националния борд по туризъм.

Министърът на околната среда посочи, че със 70 процента от предвидените по Оперативна програма „Околна среда” около 1,8 млрд. евро, се предвижда да се финансират проекти във водния сектор. Засега обаче по-активни в писането на проекти са малките и средните общини, посочи Чакъров и призова по-големите да се активизират, защото от тях зависи изграждането на пречиствателни станции за отпадни води по черноморското крайбрежие.

Председателят на Националния борд по туризъм Красимир Гергов, съобщи, че организацията ще създаде книга на екологичните организации, в която ще се направи разграничение между тези, които помагат за развитието на туризма, и другите, които се занимават с рекет.