/ Община Варна
За очаквания пореден много добър сезон ще се разчита основно на туристи от Германия, Румъния, Русия, Турция, Великобритания, Полша, Чехия, Израел и Унгария
По Черноморието това лято се очаква да летуват близо 6 милиона чуждестранни туристи, при 5,3 милиона миналото лято. Това обяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова след работна среща с местните контролни органи.

За очаквания пореден много добър сезон ще се разчита основно на туристи от Германия, Румъния, Русия, Турция, Великобритания, Полша, Чехия, Израел и Унгария, посочи Ангелкова. 

Френски туристи превзеха Варна

С 27 на сто повече туристи са посетили Варна от януари до април тази година, спрямо същия период на миналата година, отбеляза кметът на Варна Иван Портних. По думите ръстът се дължи основно на новооткритите самолетни линии на нискотарифните компании. Затова и туристите през миналите 4 месеца са били основно от Холандия, Белгия, Израел,Франция, Германия, Турция и Румъния.  

Световна хотелска верига стъпва за първи път по Черноморието 

120 полицаи ще бъдат командировани по курортите във Варненско това лято. По традиция ще има румънски полицаи, като се очаква потвърждение за съвместен патрул с германски полицаи, разкри министърът на туризма. 

Има изключително много заявки от работодатели за назначаване на сезонни работници от страни извън ЕС. Миналото по облекчената процедура са били „внесени” над 4300 работници по Черноморието, основно от Украйна, Молдова и Беларус. Единици са били сезонните работници от Филипините и Индия.

И това лято Министерство на туризма ще бъде безкомпромисно по отношение на проверките за стопанисване на морските плажове. Проверките ще стартират ударно от 1 юни, когато е и началото на активния туристически сезон. 

От това лято Министерство на туризма ще извършва проверки и в местата на настаняване и хранене, съвместно с КЗП и самостоятелно. „Трябва да сме сигурни за качеството на туристическата услуга и най-вече спазване на изискванията на Закона за туризма и  да не ставаме свидетели на нови случаи на така наречените „хотели на ужасите”, изтъкна министър Ангелкова.

Подготовката на предстоящия летен туристически сезон върви по план. До края на следващата седмица ще приключат пътните ремонти в областите Варна и Добрич, уверили са от Агенция „Пътна инфраструктура”. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК