/ visitvarna.bg
350 чуждестранни туристи, от които около  270 французи, са посетили Варна в първия ден на май. Чуждите летовници са на едноседмична почивка у нас, като са отседнали в курорта „Златни пясъци”. Това разкри пред Дарик Тихомир Патарински, ръководител на Туристическия информационен център в морската столица.

В града, френските гости идват основно за културен туризъм. Впечатляват се най-вече от Археологическия музей, където разглеждат най-старото обработено злато в света. В програмата им влизат и посещения на Катедралата. Римски терми и Побитите камъни, посочи Патарински. 

Туристическите обиколки на французите по това време на годината включват и екскурзии на сънародниците на Макрон до Велико Търново и Пловдив. 

Първите организирани туристи във Варна били френски интелектуалци

47 000 французи са посетили Варна и курортите на север през миналата година, което е почти 35 на сто ръст. Не без значение е била и визитата на френския държавен глава в морската ни столица. 

Рязко са намалели случаите на джебчийски кражби в центъра на града. За миналата година в Туристическия информационен център са регистрирани едва два такива случая, при 30-40 за предходните години. Тихомир Патарински го отдава на засиленото полицейско присъствие в района на Катедралата и останалите места в центъра, където има струпване на туристи. 

visitvarna.bg

Анкета сред чуждите летовници във Варна миналата година показва, че почти всички са удовлетворени от престоя си тук. Забележки има за липсата на информация за градския транспорт и маршрутите на автобусите.  

Успешната кампания от миналата година за раздаване на 350 000 карти по местата за настаняване в града и близките курорти ще бъде повторена това лято. Картите са безплатни за туристите и дават богата информация на руски и английски език за обществения транспорт и забележителностите във Варна, които могат да се посетят в рамките на 2-3 часа. 

visitvarna.bg

С цел да достигне до повече чужденци, от края на 2016 г специализираният сайт visitvarna.bg поддържа страница на английски език във Фейсбук. От края на миналата година и във Туитър и Инстаграм се популяризират събитията в града.

Това лято в  Инстаграм ще има състезания между потребители от чужбина. За част от снималите се пред някой варненски символ и качили снимката в социалната мрежа ще има символични награди. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК