Първите организирани туристи във Варна били френски интелектуалци
Първите организирани туристи във Варна били френски интелектуалци / Дарик Варна, архив

Първите чуждестранни туристи, които са посетили Варна организирано, са пристигнали през далечната 1909 г. с кораб от Марсилия. Гостите са били над 200 френски интелектуалци. Това стана ясно от презентация на общинската дирекция по туризъм по повод навършването на 95 години от официалното обявяване на Варна за морски курорт. През 1921 г. в тогавашния Варненски общински вестник е публикувана наредбата, по силата на която градската тричленна комисия обнародва решението си.

След Освобождението във Варна живеят едва 25 000 души. Това са предимно гърци, турци, гагаузи, арменци и евреи. По онова време българите са малцинство. Първите гости на града са посетили Побитите камъни и Девненските извори.

В началото на 20 век във Варна е имало няколко хотела, които не са отговаряли на изискванията на европейските норми. За да привлича повече туристи, общината решава да започне мащабно строителство на бази и хотели. Първият почивен дом в града е изграден през 1908 г. През 1925-а е създадено Общинското курортно бюро.

През 30-те години потокът от летовници става все по-голям. Варна се посещава от гости от Чехия, Унгария, Германия, Полша. През 1926 г. са построени Морските бани. По това време кмет на Варна е Петър Стоянов. През 1928 г. градът вече е посетен от 30 000 души, 4000 от които са чужденци. Започва издаването на реклами и проспекти.

През 1932 г. е открит първият смесен плаж, а през 56-та се слага началото на курорта „Златни пясъци“. В средата на 60-те години общината купува от Англия най-големия пътнически кораб „Варна“. През 1866 г. е открита жп гарата в града.

Едно от най-грандиозните събития по онова време е бил конкурсът за красота „Царица на плажа“, който традиционно се е провеждал през август и е бил критикуван от по-консервативните. С развитието на туризма следва и подем на културата във Варна. През 1926 г. за първи път са организирани български народни музикални тържества.