АГ болницата  посреща новата година с обновена база и над 2500 бебета
АГ болницата посреща новата година с обновена база и над 2500 бебета / netinfo

2541 бебета са  проплакали в АГ-болницата във Варна до 13 декември включително, като родилките са 2439. Секцио са родили 965 майки, като 426 са недоносените бебета, а 30 са мъртвородените. Многоплодните бременности за годината са 86, от които има 6 тройки бебета и 80 близнаци. Най-младата родилка е била на 13 години, а най-възрастната на 45, съобщи управителят на АГ-болницата д-р Петър Атанасов. Недоносените бебета до 30 ноември са 426, като през интензивното отделение са преминли 331 бебета. 32 новородени са изоставени от майките си за осиновяване.

Специализираната  АГ болница ще посрещне новата година с обновена база, като подобренията са първите от откриването на здравното  заведение и са извършени изцяло с дарения и собствени средства, съобщи още д-р Петър Атанасов.  Разкрит е нов вип гинекологичен оперативен сектор на петия етаж с 5 болнични стаи със самостоятелни санитарни възли, стая за интензивно наблюдение и съвременно обзаведена операционна зала.

Изцяло реновирани и новооборудвани са родилни зали на втория етаж, като е поставена нова аспирационна система, ПВЦ дограма, щори, нова ел.инсталация и осветление. Поставени са нов фаянс и теракота, излети са нови мивки. Доставено е ново медицинско оборудване – нови родилни легла, плотове за обработка на новородени, аптечен шкаф и медицинско и битово оборудване. Демонтирани са старите шкафове и са монтирани нови и е монтирна нова аспирационна уредба.

Извършен е цялостен основен ремонт на приемния кабинет към родилните зали на втория етаж с монтаж на фаянс и теракота, нова ел.инсталация и осветление, ремонт на банята и санитарният възел към кабинета.

Основно са ремонтирани лекарските кабинети и кабинетите на акушерките в родилното отделение  и ОАИЛ /реанимацията/ на втория етаж с измазване и смяна на осветлението, облицовни са с фаянс и теракота санитарните възли и баните.

На третия етаж основно е ремонтирано неонатологичното отделение с двата сектора за интензивно лечение и за интензивни грижи за рисковите новородени бебета. Всички помещения са измазани, сменена е ел.инсталацията и осветлението, монтирани са нови работни плотове и шкафове.Монтирана е нова аспирационна система, ПВЦ дограма, нови бактериацидни лампи. Обновени са всички санитарни възли и бани с фаянс и теракота.