АБВ ще издигнат свой кандидат за кмет на Варна или ще подкрепят независим
АБВ ще издигнат свой кандидат за кмет на Варна или ще подкрепят независим / Sofia Photo Agency, архив

Не е логично АБВ да няма собствен кандидат за кмет на град като Варна, заяви на пресконференция в морския град зам.-председателят на партията Румен Петков. Партията ще издигне свой кандидат или ще подкрепи някого, който е доказано независима фигура. АБВ ще имат листи за общински съветници във всички общини в областта, каза още Петков.

„Голямото изпитание за всяка партия минава през органите на местното самоуправление”, коментира Петков и подчерта отново, че „АБВ не е проблемът вляво, а решението вляво”.

Вчера се е провела учредителната областна конференция на партията във Варна, като за областен председател е избран Боян Димитров. Той уточни, че само в четири общини в областта няма създадени структури, въпреки че членове на партията вече има навсякъде. Предстои структуриране на организацията в Аксаково, Бяла, Белослав и Ветрино. Над 1200 души вече са членове на АБВ, като много малка част от тях са членували преди това в БСП. Общинският председател доц. Миглена Темелкова допълни, че 30% от редиците на партията във Варненско са хора под 35 години.

Румен Петков изказа удовлетворение от социалната политика на Ивайло Калфин, както и от партийната подкрепа за него. „Това е единственият социален министър след 90-та година, който провежда толкова активен дебат по отношение на пенсионната реформа”, похвали колегата си Петков.

В коментар за смяната на директора на „Пристанище Варна” ЕАД, Петков заяви, че обвиненията, че АБВ управляват порта, са „нелепи приказки”. „Професионалният път на Петър Сеферов е минал оттам, той не идва от библиотеката например, а от бранша”, коментира Петков.