5-метрова инсталация ще украси порта за регатата „Тол Шипс”
5-метрова инсталация ще украси порта за регатата „Тол Шипс” / Dariknews.bg, архив

5-метрова инсталация ще украси пристанището във Варна за регатата «Тол Шипс». Произведението е избрано след конкурс и е в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата 2019 по приоритет „Град и граждани”. Инициативата цели популяризиране на кандидатурата на Варна сред посетителите и екипажите, участващи в регатата „Тол Шипс” от 30 април до 3 май.

В конкурса се включиха автори и екипи от София, Бургас, Велико Търново, Исперих, Горна Оряховица и Варна. Проектите бяха разгледани и оценени от жури в състав -  арх. Петър Йорданов – председател на журито, главен архитект на Община Варна и членове: Антония Йовчева – директор на дирекция „Култура и духовно развитие”, Община Варна, Божидар Чапаров – изпълнителен директор на „Пристанище Варна” ЕАД, Ненко Чернев – художник, член на СБХ, Светлозара Христова – културолог, член на Секретариата на „Варна – кандидат за ЕСК 2019”.

Спечелилият проект на екипа на Венцеслав Антонов беше избран единодушно и той ще реализира инсталацията си на порта.

5метрова инсталация ще украси порта за регатата Тол Шипс
netinfo

Проектът "Розата на ветровете" е реализиран на три нива чрез тръбна конструкция. Силуетът наподобява латинската буква "V". Композицията има пирамидална форма, която изразява полет и възход.

„Цялостната визия и използваната конструкция от платна, напомня, че Варна е пристанищен град и оформят проекта като автентична и оригинална идея, отговаряща на целта и условията на конкурса”, коментира арх. Петър Йорданов.

Официалната церемония по награждаването на победителя в конкурса ще е на 30 април от 17 часа на основната сцена, разположена на пристанището.