/ iStock/Getty Images
"На повече от 1 млн. лева са оценени щетите, нанесени от природната стихия в Антоновско. В края на юни в 33 населени места в общината бе обявено бедствено положение, заради поройни дъждове и разразилата се над региона буря. Оценката е за повредени или изцяло унищожени основни инфраструктурни обекти", каза зам.-кметът на Антоново Исмаил Ибрямов. 

След стихията: Отменено е бедственото положение в Антоновско, животът бавно се нормализира

Тогава природната стихия събори три моста - два пешеходни и един за автомобили в село Стеврек, водосток край село Стара речка, придошлите води отнесоха асфалтовата настилка в голяма част от засегнатите села. 

С изготвената оценка от общинската комисия по бедствията и авариите ще се кандидатства за финансиране пред Междуведомствената комисия към МС. В момента екипи работят по изготвянето на проекти, допълни Ибрямов.

Горски служители помагат за разчистване на пътища в Антоновско

Извън оценката остават щетите, нанесени на физическите лица. Все още служители на Социални грижи описват имотите и пораженията в домакинствата. По думите на зам.-кмета, хората са започнали да възстановяват повредите - вдигат се огради, препокриват се покриви. Селскостопанска продукция няма да има - малцина са тези, които ще сеят повторно зеленчуковите си градини.

Фондация АДРА-България през миналата седмица е раздавала хранителни пакети на бедстващите домакинства от селата Стеврек, Стара речка и Капище.
БТА