/ IStock
От днес е отменено бедственото положение, обявено в събота в 33 населени места от община Антоново, заради разразила се силна буря и пороен дъжд. Тогава природната стихия наводни къщи, събори покриви и постройки, затрудни или напълно блокира движението на хора и автомобили, поради паднали и отнесени мостове. Вече е отворен и пътят към селата Мечево и Богомолско, каза за БТА кметът на Антоново Хайредин Мехмедов.

Четири дни шосето, свързващото двете населени места с общинския център, бе неизползваемо заради паднали скални късове. За разчистването им, поради планинския терен, е използвана тежка техника, осигурена от фирма от Търговище. По трасето има все още работа, но е проходимо и хората не са изолирани.

Продължава оценката на щетите в региона. Засега е описано, че има една напълно срината стопанска постройка в село Дръжка поляна. Десетки са наводнените къщи и имоти. По-бавно става и изготвяната на проектите за трите унищожени мостови съоръжение в село Стеврек.

"Животът вече се нормализира. Надяваме се природата да е по-благосклонна към жителите на региона", коментира Мехмедов.

Община Антоново е една от малките по брой на населението в област Търговище. Но е с най-много населени места - 62, които са разпръсвани на голяма територия. Жителите на голяма част от тях са възрастни хора, има села с от един до 10 души постоянно пребиваващи в тях.
БТА