/ iStock/Getty Images
Предприети са действия за подпомагане на населението в бедстващите села
Предприети са действия за подпомагане на населението в бедстващите села в Антоновско. По-рано, заради проливния дъжд и разразилата се буря в събота сутринта, със заповед на кмета на Община Антоново Хайредин Мехмедов бе обявено бедствено положение в 33 населени места на територията на общината.

Областният управител на Търговище Станимир Парашкевов, съвместно с директора на ОДМВР-Търговище старши комисар Мариан Михайлов, са посетили спешно най-засегнатите от бедствието села, съобщиха от областната управа.

След поройните дъждове: Наводнени улици и паднали дървета (СНИМКИ/ВИДЕО)

Своевременно са предприети необходимите действия. Създадена е организация за почистване на пътищата от наноси, паднали дървета и клони, както и отводняване на засегнатите къщи, под ръководството на комисар Стефан Стефанов - директор на РДПБЗН-Търговище. Подсигурено е снабдяването на населението с продукти от първа необходимост. Подадено е уведомление до ръководството на РД "Социално подпомагане" в Търговище за оглед на щетите. Лично директорът на РДСП-Търговище Гергана Георгиева е ангажирана за опис на засегнатите от бедствието райони и за оказване на съдействие при възможност за подпомагане.

Силна буря в София - вятър, дъжд, гръмотевици и градушка (ВИДЕО/СНИМКИ)

Обилните валежи през последните часове са предизвикали покачване нивото на реки и дерета в по-голяма част от населените места, уточняват от пресцентъра на областната управа. Наводнени са къщи. С над 70 процента наводнени къщи е засегнато село Стара речка. Има паднали клони и дървета. Замърсени и затлачени са пътищата в региона. В други населени места е преминал смерч, който е увредил, а на места и изцяло унищожил покривните конструкции на къщи и стопански постройки.

Уведомени са кметовете и кметските наместници на всички засегнати населени места, както и членовете на Доброволното формирование към Община Антоново да се включат активно в спасителните дейности.
БТА