проект зала
проект зала / DarikNews.bg
Пропускът е на участника, който не е декларирал конфликт на интереси
Общинска администрация ще подготви задание за обществена поръчка за изготвяне на технически проект за Многофункционалната спортна зала.

Това ще стане след среща с Камарата на архитектите, която се предвижда да се проведе в следващите дни, обяви кметът Живко Тодоров. Така директно ще бъде избран проектант, тъй като ако се върнем на предишната фаза, ще изгубим още една година, поясни той.

На срещата ще се дискутират всички въпроси свързани с бъдещата зала, за която до момента са осигурени 14.5 млн. лева. „Средствата са в сметката на община Стара Загора и тези пари няма как да бъдат изгубени. Индикативната стойност, която е заложена за изграждане на залата, е 25 млн лева, но дали градът има нужда от толкова голяма зала ще изясним с Камарата на архитектите и ще се съобразим с тяхното мнение. Има вероятност да осмислим и стесним проекта в рамките на 14.5 млн лева“.

По повод внесената точка в дневния ред на януарската сесия за определянето на залата като обект от първостепенно значение, Тодоров заяви, че тя е внесена много преди решението на КЗК

Комисията отмени идейния проект за бъдещата спортна зала заради конфликт на интереси. Решението й от 14 януари е след подадена жалба от един от участниците в конкурса.

В него е заявено, че се отменя решението на кмета на община Стара Загора за класиране на участниците в конкурса и връща преписката на възложителя с указание за прекратяване на процедурата.

В изпратено по преписката становище кметът на община Стара Загора Живко Тодоров намира жалбата за неоснователна.

„Стартирахме конкурс за идеен проект, колективът трябваше да изготви и технически проект. Подготвихме задание, обявихме конкурс. Той е таен, не се знае какъв е колективът, а за председател на журито поканихме ректора на ВИАС, защото това би гарантирало професионализъм и експертиза.

Комисията класира най-добрият според тях проект. Дали има конфликт на интереси, е трябвало да се декларира от участника. Тъй като това не е направено няма как да са наясно хората от общината кой в какви интереси се намира. Бях уведомен за жалбата и заявих, че ще изчакам решението на КЗК.

Веднага щом излезе, заявих, че ще се съобразим с него и няма да го обжалваме, ще прекратим конкурса, защото класираният на първо място участник, в някаква степен ни е подвел като не е декларирал конфликт на интереси.


Той има право да обжалва и ние ще изчакаме решението на ВАС, ако има такава жалба“, обясни кметът Живко Тодоров.