Започна подготовката за честването на Националния празник на България, на което тази година домакин е Община Казанлък, съобщават от пресцентъра на местната администрация.

Програмата ще започне на 2 март на централния площад “Севтополис”, а на 3 март, с поднасяне на цветя пред Паметника на свободата, ще бъдат отбелязани 146 години от Освобождението на България. 

Организацията на честването на Националния празник беше обсъдена по време на работна среща, в която участие взеха кметът на община Казанлък Галина Стоянова, областният управител Ива Радева, зам. кметът на община Габрово Невена Минева, директорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Лазар Христов, Старозагорският митрополит Киприан, директорите на Областното пътно управление в Стара Загора и Габрово, представители на 61 Стрямска механизирана бригада, областната администрация и полицията в община Габрово. 

Паметникът на свободата на „Шипка“ няма бъде демонтиран, рязан или събарян (ВИДЕО)

На 2 март на площад ,,Севтополис” ще се състои официална церемония по издигане на националния флаг, ще бъде отслужен водосвет за здраве и благопреуспяване на българския народ и ще има тържествена заря-проверка, посочват от администрацията. На 3 март честванията ще започнат в храм-паметник “Св. Рождество Христово” в Шипка, където благодарствен молебен ще отслужи митрополит Киприан. Тържественото отбелязване на Националния празник ще започне с поклонение при тържествения подход към монумента и поднасяне на цветя пред Паметника на свободата. 

За всички граждани на Казанлък ще бъдат осигурени автобуси, допълват от общинския пресцентър. Достъп до Паметника на свободата ще имат всички граждани, каза директорът на Националния парк-музей “Шипка – Бузлуджа”, цитиран от Община Казанлък. 

Припомня ме, че през 2023 година домакин на честването на Националния празник беше Община Габрово. Празничният ден започна с панихида в памет на загиналите за свободата в храм „Успение на Пресвета Богородица“ и издигане на националния флаг и продължи в подножието на връх Свети Никола и Паметника на свободата.
Ралица Стефанова/БТА